Heerlijk ontspannen en tot rust komen bij Pedicurepraktijk Franeker

Ingegroeide teennagels

 

Een ingegroeide teennagel is een pijnlijke aandoening waarbij de randen van de nagel in de omringende huid groeien. Het betreft meestal de grote teennagel en moet zo snel mogelijk worden verholpen.

 

Oorzaak

De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn: – druk door slecht passende schoenen; – verkeerd (te kort) knippen van nagels; – of een weke nagelomgeving door veel baden of transpireren.

 

Wat is het

Een ingegroeide nagel kan ontstaan doordat een misvormde teennagel verkeerd in de huid groeit of doordat de huid rondom de nagel abnormaal snel groeit en een deel van de nagel overgroeit.

In het begin geven ingegroeide nagels misschien geen symptomen, maar uiteindelijk kunnen ze pijnlijk worden, vooral wanneer er druk op het ingegroeide gebied wordt uitgeoefend. Het gebied is vaak rood en kan warm aanvoelen. Zonder behandeling is er verder een kans op infectie. Het gebied wordt pijnlijk, rood en gezwollen, indien ontstoken; er kunnen blaren ontstaan waar vocht uitkomt. Enigszins ingegroeide teennagels kunnen worden weggeknipt, de vrije rand kan zachtjes worden opgetild en er kunnen steriele watten onder de nagel worden geplaatst totdat de zwelling verdwijnt. Wanneer een ingegroeide nagel operatief moet worden behandeld, snijdt de arts het ingegroeide deel van de nagel weg. De ontsteking zal dan verdwijnen en de ingegroeide nagel komt gewoonlijk niet meer terug.

pedicure mirjam 024kopie